Aplicarea uleiului pe păr. Acesta este sloganul care a devenit viral mai rapid decât orice alte noutăţi referitoare la îngrijirea părului. Aplicarea uleiului pe păr este un proces cunoscut de secole şi practicat până în zilele noastre în toate tările asiatice. În orice caz, doar recent, locuitorii din alte părţi ale lumii au început să aprecieze proprietăţile incredibile ale uleiurilor şi rezultatele uimitoare ale tratamentului cu ulei.
Uleiurile naturale au cucerit întregul Internet şi inimile multor femei care s-au confruntat ani de zile cu probleme la nivelul părului şi scalpului.
Din când în când, descoperiţi uleiuri noi, cu nume şi origini exotice. În orice caz, înainte de a le achziţiona, trebuie să învăţaţi o metodă foarte uşoară de a determina dacă sunt potrivite pentru tipul dumneavoastră de păr.
Uleiurile diferă unele de altele în ceea ce priveşte conţinutul de acizi graşi esenţiali şi particulele din care sunt alcătuite. Moleculele cu o anumită dimensiune se potrivesc unui anumit tip de păr. Clasificarea părului care determină gradul de deteriorare este denumită porozitatea părului.
În plus, porozitatea părului descrie cât de ridicaţi sunt porii de pe suprafaţa cuticulelor şi condiţia acestora. Cu cât porii sunt mai strânşi, cu atât părul este mai sănătos. Porii suprapuşi (porozitate redusă) reprezintă o barieră, care previne pătrunderea substanţelor toxice în interior. Din păcate, îngrijirea acestui tip de păr este, de asemenea, dificilă, deoarece particulele prea mari ale produselor de păr nu pot pătrunde în interior pentru a regenera structura internă a părului. Prin urmare, un ulei necorespunzător nu va aduce rezultate satisfăcătoare şi poate face mai mult rău decât bine. Aceasta înseamnă că părul cu porozitate redusă trebuie tratat cu un ulei alcătuit din particule mici, care vor putea pătrunde prin porii sigilaţi.
Luând drept exemplu părul cu porozitate redusă, am dori să explicăm de ce alegerea unui ulei potrivit este un aspect esenţial pentru succesul unui tratament cu ulei. Mai există doar o singură problemă de rezolvat:
CUM SE DETERMINĂ POROZITATEA PĂRULUI?
Porozitatea părului poate fi determinată de un profesionist – un trichologist sau puteţi efectua un test din confortul propriei case.
Pentru a testa de acasă, veţi avea nevoie de un pahar sau un vas cu apă şi câteva fire de păr curate, fără produse cosmetice sau impurităţi. Asiguraţi-vă că apa utilizată nu este nici foarte rece (va sigila porii), nici foarte caldă (va ridica porii), în caz contrar, rezultatele testelor nu vor fi concludente.
Lăsaţi părul să plutească în apă timp de 10 – 15 minute. După această perioadă, verificaţi cum se comportă. Cu cât se scufundă mai adânc, cu atât porozitatea este mai ridicată.
Prin urmare, dacă părul dumneavoastră….
….pluteşte la suprafaţă – aceasta indică un păr cu porozitate redusă. Părul dumneavoastră este sănătos, dar dificil de stilizat. Încercaţi următoarele uleiuri cu o majoritate de acizi graşi saturaţi: Cocos, Babussu, Palmier, Manoi şi unt de Shea.
… pe jumătate scufundat – aveţi păr cu porozitate medie. În acest caz, cele mai bune uleiuri sunt cele care conţin acizii grazi mononesaturaţi omega-7 şi omega-9, precum uleiul de Macadamia, uleiul de Migdale, uleiul de Susan, uleiul de Avocado, uleiul de Argan, uleiul de Archis.
… scufundat pe fundul vasului – părul dumneavoastră are o porozitate ridicată. Efectuaţi tratamente de păr, utilizând uleiuri care conţin acizii graşi omega-3 şi omega-6. Acestea includ: ulei de Seminţe de Strugure, ulei de Floarea Soarelui, ulei de Seminţe Negre.
Odată ce aţi aflat tipul de porozitate a părului dumneavoastră şi uleiul corespunzător acestuia, merită să selectaţi o metodă de aplicare a uleiului care să îndeplinească nevoile părului dumneavoastră.
Cele mai bune şi mai eficiente metode de aplicare a uleiului includ:
1. Aplicarea uleiului pe păr uscat – aplicaţi uleiul pe scalp şi păr şi lăsaţi să acţioneze pentru cel puţin 30 de minute (cele mai bune rezultate sunt obţinute lăsând uleiul să acţioneze peste noapte). Acoperiţi capul cu o cască de duş din plastic şi înveliţi capul într-un prosop încălzit. În acest mod, pariculele vor avea acces mai uşor către bulbii părului. După perioada de timp necesară, utilizaţi un şampon delicat şi spălaţi părul.
De asemenea, aplicare uleiului pe părul uscat poate fi efectuată după şamponarea şi uscarea părului – părul va absorbi uleiul complet. În acest caz, evitaţi scalpul.
2. Aplicarea uleiului pe păr umed – uleiul se aplică pe părul umed. Este o metodă eficientă, deoarece apa are proprietatea de a ridica porii, ceea ce facilitează pătrunderea moleculelor. Puteţi umezi părul cu un pulverizator sau utiliza o infuzie, pentru a aplica uleiurile imediat după procedură. Nu uitaţi să aplicaţi şi pe scalp.
Acestă metodă de aplicare a uleiului poate fi efectuată după spălarea părului, totuşi, în acest caz, nu aplicaţi uleiul pe suprafaţa scalpului, ci doar pe părul uscat cu prosopul (de la jumătatea lungimii părului).
3. Aplicarea uleiului cu balsamul de păr – dacă doriţi să intensificaţi efectele balsamului, adăugaţi câteva picături de ulei. Aplicaţi ca de obicei.
Fiecare metodă descrisă mai sus este eficientă, în orice caz, trebuie să reţineţi că în cazul în care doriţi să efectuaţi o regenerare completă, trebuie să permiteţi uleiului să acţioneze la nivelul scalpului cel puţin o dată pe săptămână – aici începe frumuseţea părului dumneavoastră.
Planificaţi pentru victorie – aplicarea uleiului pe păr pas cu pas
Dacă sunteţi interesată de sănătatea şi îngrijirea părului, ar trebui deja să ştiţi…
… în primul rând, nici un şampon sau balsam nu sunt capabile să regenereze şi să protejeze părul de deteriorare, doar uleiurile de păr au această putere.
… în al doilea rând, aplicarea uleiului ar trebui să fie parte din rutina dumneavoastră permanentă şi să devină o activitate naturală, comună şi evidentă, la fel ca spălarea părului.
Pentru a aplica uleiul pe păr fără dificultăţi şi pentru a obţine cele mai bune rezultate, este o idee bună să acţionaţi conform unui plan. Următorul program vă va îmbunătăţi ritualul şi va face din aplicarea uleiului un ritual plin de bucurie şi distracţie, care nu doar vă va îngriji părul, dar de asemenea, vă va permite să vă relaxaţi şi să vă reîncărcaţi după o zi grea.
Aplicarea uleiului pe păr – Pas cu pas
Pregătiţi:
- ulei natural
- un prosop
- sticlă cu pulverizator
- infuzie de plante (urzică, coada-calului)
- apă fiartă în prealabil, caldă, nu fierbinte
- cască de duş
- opţional: o farfurie mică sau un vasopţional: o perie (poate fi cea pe care o utilizaţi pentru vopsire) sau o periuţă de dinţi curată
1. Acoperiţi umerii cu un prosop pentru a nu vă păta îmbrăcămintea. Turnaţi apa caldă, fiartă în prealabil sau infuzia de plante în sticlă. Pulverizaţi pe păr şi scalp. În acest mod, părul va deveni moale, iar porii ridicaţi. Aceştia vor deveni mult mai susceptibili la efectele uleiurilor. Acest tratament facilitează absorbţia componentelor preţioase, din compoziţia uleiului.
2. Pieptănaţi părul pentru a facilita aplicarea uleiului. Acum estetimpul să aplicaţi uleiul.Dacă uleiul de păr nu este echipat cu o pipetă, turnaţi o cantitate mică în farfurie sau vas. Despărţiţi părul şi acoperiţi uniform cu ulei fiecare secţiune. Utilizând o perie sau o periuţă de dinţi, procedaţi ca atunci când vă vopsiţi rădăcinile. Desigur, puteţi aplica şi cu ajutorul degetelor. Acoperiţi capul uniform şi delicat cu ulei şi ţineţi minte să nu aplicaţi excesiv. În caz contrar, uleiul vă va îngreuna părul. De asemenea, întindeţi uleiul şi pe suprafaţa părului. O cantitate de 5 ml de produs este suficientă pentru un tratament.
3. Masaţi delicat scalpul pentru a stimula circulaţia sângelul şi pentru a facilita pătrunderea uleiului în bulbii de păr. Acoperiţi tot capul cu o cască de duş (uleiurile preferă căldura, ceea ce face ca textura acestora să devină mai susceptibilă la pătrunderea în interiorul firelor de păr). De asemenea, puteţi înveli capul cu un prosop, pentru a menţine temperatura părului (şi uleiului) cât mai ridicată.
4. Acum este timpul pentru cea mai plăcută etapă. Lăsaţi uleiul să acţioneze timp de cel puţin o oră. Cu cât îl lăsaţi mai mult, cu atît rezultatele vor fi mai bune. În acest timp, uitaţi-vă la un film bun sau la un serial TV, citiţi o carte, sunaţi pe cineva cu care nu aţi vorbit de mult, aplicaţi o mască facială, faceţi-vă manichiura….pur şi simplu, folosiţi acest timp la maximum, doar pentru dumneavoastră.
5. După o oră (sau câteva – în funcţie de cât timp puteţi aloca tratamentului cu ulei) spălaţi tot uleiul din păr. Asiguraţi-vă că utilizaţi un şampon delicat, fără parabeni. Acesta poate fi, de exemplu, un şampon pentru copii.
Un astfel de tratament cu ulei pentru păr, efectuat cu regularitate (de cel puţin două ori pe săptămână) vă va proteja părul de deteriorare şi va hrăni şi revitaliza firele de păr. Părul dumneavoastră va câştiga vitalitate şi elasticitate şi va deveni mătăsos la atingere.
Asta este tot..
Distracţie plăcută aplicând tratamente cu ulei pentru păr!